info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flisor från hammare

Flera byggnadsarbetare har påtalat fel med Tors hammare, från Hultafors.

Flisor har lossnat från hammarhuvudet när de spikat.
– Detta är ett mycket allvarligt fel och hör inte hemma på ett yrkesverktyg. Tänk om en byggnadsarbetare får en flisa i ögat och skadar sig för livet, säger Bengt Andersson samordningsansvarig för byggpiloterna.
– Vi i byggpiloterna har hört talas om 30-40 fall som haft problem med att hammaren flisar sig, berättar han.
Han anser att problemet beror på att hammaren har raka kanter på slagytan, istället för att vara fasade, lätt sluttande, som på de flesta andra hammare.
På Hultafors tillverkas cirka 30 000 hammare av denna sort per år. Företaget är ett av de största i landet på hammare till hantverkare.
– Det finns ingen ökad risk för urflisning med hammaren om den används på det sätt som den är ämnad att användas, säger sortimentschef Jan Nåfält.
– Den ska inte användas till att slå på härdat stål, till exempel mot bräckjärn eller härdade stålspikar, vilket ingen härdad hammare ska.
Han berättar att företaget utvecklat hammaren i samarbete med snickare och ergonomer för att den ska vara ergonomiskt riktig och smidigare att hantera.
Ett av skälen till skallens utformning är att hantverkare upplevde det som en fördel vid listsättning och arbete i trånga utrymmen. En slagyta med mindre radie och mindre fas ökar risken för urflisning vid slag mot annat härdat material, å andra sidan menar Jan Nåfelt, är ingen snickarhammare gjord för detta. Han säger att uppgifterna från byggpiloterna kommer att leda till att företaget gör en grundlig utredning.
Företagets egna tester visar att då man slår mot icke härdade material finns ingen ökad risk för att flisor kommer loss. Företaget kommer att sätta på en varningstext på hamrarna, för att de inte ska användas mot härdade material.
Bengt Andersson är mycket bekymrad.
– Jag menar inte att man ska stå och slå oavbrutet mot härdade material men en hammare som används av proffs måste tåla felslag utan risk för att man ska skadas av flisor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flisor från hammare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig