info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flest olyckor bland outbildade

Många av ställningsolyckorna inträffar med yrkesarbetare utan utbildning.

Träarbetare är inblandade i 30 procent av ställningsolyckorna. För målare är det 12 procent. När ställningar byggs av professionella ställningsbyggare är andelen olyckor bara 8 procent. Det visar en undersökning av 80 personer som skadats, där byggnadsställningar varit inblandade.
– De outbildade har inte samma kompetens och kunskap som professionella ställningsbyggare. De är inte medvetna om riskerna och vet inte hur man skyddar sig, säger Leif Nylén, kansliansvarig på Ställningsentreprenörerna.

Olycksfall vid montering, användning och demontering av ställningar är ett stort problem inom byggbranschen. Varje år inträffar cirka 300 olyckor, där ställningar är inblandade. Det är vanligt att byggföretagen inte ställer krav på vem som ska bygga ställningen.
– Företagen vill att deras egna snickare och betongarbetare bygger ställningar. De tittar mer på priset än att det är viktigt att ha kompetens, säger Leif Nylén.

Undersökningen visar att över 70 procent av olyckorna inträffar när man faller från ställning till lägre nivå. Egentillverkade ställningar, oftast av trä, står för 30 procent av olyckorna och rullställningar för 26 procent. Många av olyckorna sker utanför storstadsområdena och i små företag. Undersökningen har genomförts med stöd från bland annat Ställningsentreprenörerna. Branschorganisationen vill genom information och utbildning lyfta statusen för företag och anställda inom ställningsbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flest olyckor bland outbildade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig