info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Flera olyckor kan leda till åtal

Flera företag i Umeå och Örebro riskerar åtal för arbetsmiljöbrott efter olyckor på byggarbetsplatser. Åklagare kommer nu att åtalspröva incidenterna.

I mitten av december förra året inträffade en arbetsolycka på en byggarbetsplats vid SCA Packaging i Obbola i Umeå. Arbetaren var anställd av det finska företaget YIT Oy Industri, som uppfört byggställningen, föll när skyddsräcket släppte från räckesstolpen. En man föll fyra meter ned på ett betongtak, då ett skyddsräcke gick sönder och allvarliga skador i form av en höftfraktur efter olyckan, skriver Västerbottenskuriren.

Åtalsprövningar efter olyckor i Örebro

Arbetsmiljöverket hade vid inspektioner före olyckan påtalat brister för arbetsmiljöbrott. Bland de företag som ska utredas för brott finns SCA Packagin, Bergnäsets Ställningsmontage i Luleå, samt det finska företaget YIT OY Industri. Arbetsmiljöverket har nu gjort en anmälan till åklagare. Även i Örebro har två olyckor föranlett åtalsprövningar. Den ena olyckan som inträffade på NCC:s bygge i början av februari. Olyckan inträffade när väggformen som borde ha varit säkrad med en kätting, blåste omkull. Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ska nu bedöma om det finns grund för åtal. Den andra olyckan inträffade den 18 januari 2011 på en Peab-byggarbetsplats i Örebro. Vid detta tillfälle ramlade två arbetare fyra meter ned efter att ett skyddsräcke hade brustit. Arbetsmiljöverket bedömer att räcket var monterat på fel sätt, vilket gjorde att hållfastheten varit betydligt sämre. Även denna olycka är anmäld till åklagare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Flera olyckor kan leda till åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig