info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler utländska företagare i Skåne

Antalet utländska företagare med f-skattsedel växer i nordvästra Skåne. De utför också större byggjobb än tidigare.

Efter ett anonymt tips besökte Byggnads avdelning i Helsingborg i går en byggarbetsplats i Höganäs.
Fyra polska byggnadsarbetare höll på att resa ett nytt garage vid en villa. Enligt Byggnads är byggnadsarbetarna från Polenkonsulten och företaget 111.
Det senare är ett företag som till hälften ägs av ett ungerskt företag och till hälften av ett svenskt. Byggnads har nu gjort en polisanmälan till Helsingborgspolisen som dock har få resurser att ta sig an ärendet.
– Vålds- och narkotikabrott är prioriterade och ärendet
hamnar därför långt ner på prioriteringslistan, säger L-G Johansson, chef på spanings- och narkotikaroteln i Helsingborg.

Byggnads anser att de utländska byggnadsarbetarna är här utan arbetstillstånd och att de därför bryter mot utlänningslagen.
De utländska byggnadsarbetarna har f-skattsedel, men fortfarande råder tvivel om de ska betraktas som anställda eller egna företagare.
Om de betraktats som anställda måste de ha arbetstillstånd.
Migrationsverket har undersökt några ärenden, men inte kommit fram till något beslut.
Under tiden växer antalet utländska företag med f-skattsedel.
Enligt uppgifter från Byggnads ska det finnas mellan 50 och 80 polska företagare i nordvästra Skåne. De tar mellan 120 och 130 kronor i timmen för sina uppdrag.
– De tar större och större jobb. Från början var det små rotjobb, men nu handlar det om villor och större renoveringar. De dumpar lönerna, vilket våra medlemmar blir oerhört irriterade på, säger ombudsman Paul Svensson på Byggnads avdelning i Helsingborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler utländska företagare i Skåne

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig