info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler trakasserier efter stämning

Byggnads har återigen skickat in en stämningsansökan gällande trakasserier mot ett skyddsombud på Värmdö Byggentreprenader. Efter förra stämningen i mars har trakasserierna fortsatt menar Byggnads.

Byggnads kräver nu Värmdö Byggentreprenader på ytterligare 250 000 kronor i skadestånd till den trakasserade mannen och 250 000 kronor till Byggnads för brott mot Förtroendemannalagen, Arbetsmiljölagen och Medbestämmandelagen.

Påpekade dålig arbetsmiljö

Trakasserierna började under 2009 på ett bygge i Stockholm. Anställda på Värmdö Byggentreprenader hade sagt till skyddsombudet att det var stökigt på arbetsplatsen. Skyddsombudet påpekade detta för arbetsledningen, och efter lite om och men köpte företaget in två dammsugare. Men det blev skyddsombudets uppgift att städa, ett jobb som tog två dagar. Efter det började ledningen ifråga sätta mannens rätt att vara skyddsombud och att göra skyddsronder.

Placerad i förrådet

Skyddsombudet blev tillslut, utan förvarning, placerad i förrådet, vilket ledde till minskad timlön på tio kronor. Byggnads ser det som en bestraffning för att han påpekat brister i arbetsmiljön. Placeringen i förrådet gjorde det också omöjligt för mannen att verka som skyddsombud. Efter att facket kopplats in och konflikten trappats upp blev mannen plötsligt hemskickad i sju veckor. Detta såg byggnads som en uppsägning. I mars 2011 stämde Byggnads företaget och krävde skadestånd till mannen på 150 000 kronor och 100 000 kronor till Byggnads för brott mot Förtroendemannalagen, Arbetsmiljölagen och Medbestämmandelagen.

Trakasserierna fortsatte

Efter stämningen fortsatte trakasserierna mot mannen. Hans roll som skyddsombud ifrågasattes och han blev förhindrad att utföra sina uppdrag som skyddsombud. Vid ett tillfälle blev mannen fysiskt påhoppad av en kollega som menade att han pratat skit om Värmdö Byggentreprenader i media. Efter överfallet sa skyddsombudet upp sig.

BI: ”Anställda kännde sig trakasserade av honom”

Enligt Sveriges Byggindustrier (BI), den arbetsgivarorganisation som företräder Värmdö Byggentreprenader, har anställda på företaget känt sig trakasserade av skyddsombudet. Enligt BI bestod trakasserierna av att skyddsombudet ska ha sagt saker som: ”jävla skitföretag”, att han ska ha ifrågasatt lagbasars lojalitet, kallat folk för ”rövslickare” och uppmanat folk att gå till Peab istället. Detta menar BI ledde till att de andra byggnadsarbetarna inte ville arbeta med skyddsombudet eller ens befinna sig i samma bod som honom. BI menar också att företaget inte har förvägrat mannen att vara skyddsombud. Vid ett tillfälle blev skyddsombudet beordrat av en chef att ta av sig sin gröna skyddsombudshjälm. BI menar att mannen inte var utsedd till skyddsombud på det bygget och att Byggnads inte skriftligen hade informerat Värmdö Byggentreprenader om att mannen var skyddsombud.
Byggnadsarbetaren har förgäves sökt Värmdö Byggentreprenaders vd Lars Bergman för en kommentar.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler trakasserier efter stämning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig