info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler svar önskas om tätskikt/primer

Utredningen om varför plattsättare blivit dåliga av tätskikt/primer i badrum är igång. Enkäter har skickats ut och så småningom ska mätningar göras på bygget.

Enkäter skickades före jul ut till cirka 800 personer i Byggnads som är plattsättare. Cirka 250 svar har hittills kommit in.
– Det är viktigt att få in så många svar som möjligt för att undersökningen ska få en hög trovärdighet. Även om man inte idag jobbar med primer eller tätskikt är det viktigt att svara, säger Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
I Byggnads vet man inte hur många av medlemmarna som arbetar med de här produkterna.
Flera plattsättare har tidigare berättat att de blivit dåliga då de jobbat med olika fabrikat av tätskikt. Illamående, yrsel och huvudvärk är några av symtomen, men samtidigt var det oförklarligt för leverantörerna varför dessa symtom uppkom. Därför startade Byggkeramikrådet den här utredningen för att försöka hitta en förklaring.

Avsikten är att kartlägga hur byggnadsarbetarna upplever det att jobba med produkterna, hur mycket de är exponerade och om de har besvär.
Nästa steg är att mäta emissioner; det vill säga vilka ämnen materialen avger. Det kommer att ske i laboratoriemiljö. Så småningom ska de fyra vanligaste produkterna av tätskikt på marknaden användas på en arbetsplats och då kommer också mätningar att göras.
– Avsikten är att man i slutändan ska kunna ge bra och säkra instruktioner för hur byggnadsarbetare ska hantera materialen, säger Kjell Johansson.
Tätskikt är ett medel som hindrar fukten från att tränga in i konstruktionen. Primer är ett medel som underlättar för tätskiktet att fästa i underlaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler svar önskas om tätskikt/primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig