info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Fler ska betala skatt i Sverige – Byggnads välkomnar förslaget

Fler utländska arbetare ska betala skatt i Sverige. Det föreslås av regeringen. Byggnads välkomnar beskedet men vill se ännu mer.

I går la regeringen ett förslag om att fler utländska arbetare som jobbar i Sverige också ska betala skatt här.

– Det är ju så i dag om svenska arbetstagare hyrs ut och jobbar i andra länder då betalar de skatt där, och då är det också rimligt att utländska arbetstagare som jobbar i Sverige betalar skatt här, det blir ju rättvisare, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges radio.

Hon pekar på att det bland annat inom byggbranschen finns företag som satt i system att låta inhyrda byggjobbare från andra länder arbeta mindre än ett halvår i Sverige, på så sätt slipper de betala skatt med nuvarande regler.

De nya skattereglerna ska fokusera på vilken aktör som en byggjobbare utför arbete åt istället för vilket företag hen är anställd av. Ett så kallat ekonomiskt arbetsgivarbegrepp. På så sätt hoppas regeringen få in 700 skattemiljoner per år, rapporterar Sveriges radio.

Byggnads välkomnar beslutet.

– Det ska vara lika villkor på arbetsmarknaden och det här blir ytterligare ett verktyg för att motverka oseriösa företag som dumpar villkor. Men mer behövs och i nästa skede vill vi se att regeringen utvecklar lagstiftningen till att även omfatta entreprenadföretag, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Byggföretagen säger till Sveriges radio att de välkomnar mer kontroll men att det också kan leda till att färre utländska byggföretag väljer Sverige.

– Det kan ju vara så att man inte ser det som lika lockande när man tvingas till en massa administration som det här faktiskt innebär, sedan blir det kanske så att vissa arbetstagare får mindre i plånboken, säger Byggföretagens skatteexpert Sofie Wilhelmsson

Regeringen vill införa de nya reglerna 2021.


Du läser: Fler ska betala skatt i Sverige – Byggnads välkomnar förslaget