info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler plattsättare sjuka av primer

Fler byggnadsarbetare har mått dåligt av att arbeta med Höganäs primer FB 7 och FB 9.

– Jag känner mest av FB 7. När jag har rollat flera badrum i sträck får jag ont i huvudet, känner yrsel och ett lätt illamående. Det kan inte vara bra, säger plattsättaren Per Forslund, Västerås.

Han använder ansiktsmask ibland.
– Det är när jag använder produkterna längre perioder.
Men han har reagerat över texten i varuinformationsbladet.
– Det står ju ingenstans att man ska ha andningsskydd. Med tanke på hur jag har mått efter att ha arbetat med produkten, borde de utan tvekan rekommendera ansiktsmask.

Tidigare har andra plattsättare slagit larm om att de blivit dåliga av FB 9 och FB 7 som är avsedda att användas tillsammans i våtutrymmen. FB 9 är ett fuktskydd och FB 7 ett tätmembran. Per har arbetat med produkterna i fyra år och mått dåligt av framförallt FB 7: an till och från . Han arbetar sedan helt nyligen hos Peab och var tidigare på ett plattsättarföretag.
– Jag har sett en handfull andra byggnadsarbetare bli dåliga av produkterna på samma sätt som jag.
Han har försökt ta reda på orsaken.
– Jag har försökt få hjälp från kemikalieinspektionen och Höganäs. Men det är bara på Byggnads som någon försökt hjälpa mig. Och så läste jag i tidningen om andra plattsättare som blivit dåliga. Då förstod jag att jag var på rätt spår.

Det svåra, tycker Per Forslund, är att varuinformationsbladet inte ger någon förklaring till vad som kan orsaka yrseln och illamåendet.
FB 7 består till cirka 50 procent av syntetgummidispersion, av mineraliskt fyllmedel och det hälsoskadliga och irriterande konserveringsmedlet Metatin. Problemet är att det inte framgår av varuinformationsbladet vad innehållet i dispersionen är.
Enligt varuinformationen ska man ha god luftväxling och undvika hudkontakt och stänk i ögonen.

Men Per regerar starkt över det han andas in. Nu vill han veta vad produkten innehåller.
– Värst är det när man rollat tätmembranet en gång och sedan går in i rummet för att göra det för andra gången. Ångorna är värst när man arbetar med golvet, säger han.
När det gäller FB: 9 an har han och flera andra arbetskamrater reagerat för att de blir irriterade i ögonen och för att det luktar mycket starkt.
Per har erfarenhet av arbete med flera andra primrar av olika fabrikat. Då har han och arbetskamraterna inte reagerat på det här sättet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler plattsättare sjuka av primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig