info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler överklagar efter rasolycka

Två av de personer som dömdes efter rasolyckan vid Älandsfjärden överklagade på fredagen sina domar. Det innebär att målet tas upp i hovrätten.Tidigare har ett av företagen överklagat.

De som överklagade är en produktionschef på Skanska som dömdes för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och samhällstjänst. Den andre är den konstruktör som gjorde beräkningar till gjutformens knektar. Han dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 21 000 kronor.
Sedan tidigare har konstruktörens arbetsgivare, Construction Software Center Europe, överklagat domen från Ångermanlands tingsrätt till hovrätten för nedre Norrland.
Under fredagen gick tiden att överklaga ut. Vid 16-tiden på eftermiddagen fanns tre överklaganden hos tingsrätten.Men det är fortfarande möjligt att överklaga fram till midnatt.

Tre bolag inblandade

Två byggnadsarbetare dödades och tre skadades vid rasolyckan i samband med byggandet av bron över Älandsfjärden 2008. Orsaken till olyckan var att brons gjutform inte tålde belastningen vid gjutning. Det startade en kedjereaktion som ledde till raset.
Företrädare för tre företag har dömts för inblandning i olyckan. Också en representant för takstolstillverkaren, Örnsköldsviks Takstolstillverkning, dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 9 000 kronor.
Samtliga tre bolag dömdes att betala företagsbot. Det gäller bolaget som gjorde konstruktionsberäkningarna till gjutformens knektar, tillverkaren av knektarna och totalentreprenören Skanska som var beställare och gjorde klart formen och använde den på arbetsplatsen. Skanska dömdes att betala sex miljoner kronor och de övriga en miljon kronor vardera.

Då en enskild person överklagar en dom till hovrätten tas målet upp. För företagen gäller att de som överklagar måste få prövningstillstånd i hovrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler överklagar efter rasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig