info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler medlemmar i Byggnads: ”Ökat vår närvaro på bygget”

Allt fler söker sig till Byggnads. Under 2018 ökande medlemsantalet i förbundet med 583 personer.

Totalt hade Byggnads den sista december förra året 102 730 medlemmar. Det är 583 fler än ett år tidigare och uppgången innebär att förbundet nu ökat antalet medlemmar tre år i rad.

– Vi har arbetat effektivt med att få stopp på utflödet genom att se till att fler som är på väg att lämna blir kontaktade. Sedan har vi gjort flera rutinsaker enklare genom att vi bland annat infört fler betallösningar som till exempel Swish, säger Linn Svansbo, medlemsutvecklare på Byggnads.

Läs också På turné efter medlemmar: "Blir tufft"

Vad har ni gjort för att värva av nya medlemmar?

– Vi har genomfört flera satsningar. Vi har infört en förändring så att det är billigare att gå med de första månaderna. Sedan har vi ökat vår närvaro ute på arbetsplatserna jättemycket. Bland annat genom Byggnads buss som varit ute på turné för att värva och träffa medlemmar som inte får besök av facket så ofta.

Totalt genomfördes under förra året över 15 000 arbetsplatsbesök, vilket är en ökning med 4 000 jämfört med tidigare år.

Vilken typ av arbetsplatser har ni varit på under året?

– Vi har fokuserat på medelstora bolag med upp till 50 anställda. Orsaken är att vi vet att på de bolagen har vi varit sämre på att visa facklig närvaro och där finns det fler som inte är med i facket.

Hur går värvningen av nya medlemmar bland den utländska arbetskraften?

– Det är svårt att följa upp då vi inte registrerar medlemmarna efter etnisk bakgrund. Men vi kan ändå se att det är få utländska byggnadsarbetare som går med.

Vad beror det på?

– Infrastrukturen för att värva utländska byggnadsarbetare är inte tillräckligt bra. Det är svårt med språket när vi möter den utländska arbetskraften ute på bygget. Det finns även brister när det gäller den skriftliga information. Ett annat hinder är att många av de här byggnadsarbetarna inte vågar prata med oss eller gå med i facket. Det är ett svårt jobb som vi måste bli bättre på.

Hur ser du på medlemsutvecklingen framöver?

– Jag tror att antalet medlemmar kommer fortsätta att öka eftersom vi nu jobbar ordentligt med frågan för första gången på länge. Det är ett hårt jobb men samtidigt finns det på kort sikt mycket att göra med ganska små verktyg för att öka tillströmningen och minska antalet som lämnar. På längre sikt gäller det att bygga en stark facklig organisation på arbetsplatserna. Och det gäller oavsett om det handlar om Peab eller JM med jättemånga anställda med facklig rutin, ett litet glasföretag eller ett bolag med många utländska arbetare, säger Linn Svansbo.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler medlemmar i Byggnads: ”Ökat vår närvaro på bygget”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig