info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler letter in i Byggnads

Byggnads avdelning i Örebro har under sommaren fått sju nya medlemmar från Lettland. De två som sparkades från Bygg-Lett när de kontaktade facket har följts av ytterligare fem.

I juni kontaktade de båda lettiska byggnadsarbetarna Gints Kaplers och Oskars Matiss Byggnads i Örebro. De ville ha hjälp i diskussioner om lön och skatteavdrag med sin arbetsgivare, Bygg-Lett. När företaget fick veta att de kontaktat facket fick de sparken.
Gints och Oskars valde då att gå med i Byggnads. De fick hjälp med att ordna nytt jobb på prov.

I början av juli fick ytterligare två letter nog av turerna i Bygg-Lett, som tidigare hade hävdat att letterna var egenföretagare men nu hade övergått till att hyra samma byggnadsarbetare från kommanditbolaget Euro4work. Enligt Euro4work är de lettiska byggnadsarbetarna delägare i kommanditbolaget och därför behövs inget kollektivavtal.
De första fyra som gick med i Byggnads följdes i början av augusti av ytterligare tre. Avdelningen har nu hjälpt samtliga sju till tidsbegränsade anställningar i olika företag i Örebrotrakten.

Bygg-Lett och Euro4work är sedan i våras försatta i blockad av Byggnads och flera andra förbund har riktat sympatiblockader mot företagen. Orsaken är att de vägrar teckna kollektivavtal. Ett av kommanditbolagen med namnet Euro4work, det finns sju stycken som riktar sig till olika branscher, har nu beviljats medlemskap i arbetsgivarorganisationen Almega.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler letter in i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig