info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler byggnadsarbetare behövs till Snövit

Snövitprojektet i Nordnorge har startat. Tre månader försenat. Upp mot dubbelt så många byggnadsarbetare än vad som tidigare sagts kan komma behövas.

Egentligen var byggstarten satt till början av mars. Men miljöorganisationen Bellona överklagade de skattesubventioner som projektet fått till ESA, EFTAS övervakningsorgan. I fredags beslutade sig ESA för att godkänna de nya skattereglerna. Bellona hotar dock med att fortsätta driva frågan till EFTA-Domstolen.
– Det kan komma att krävas dubbelt så många byggnadsarbetare än vad som tidigare sagts. Det beror på att byggstarten försenats. Alla andra byggtider ligger kvar som planerat, säger Jaakko Ekorre på länsarbetsnämnden i Norrbotten.

Som mest har man tidigare räknat med att 1 200 – 1 500 byggnadsarbetare kommer att behövas.
– Jag har varit i kontakt med en chef på NCC som sagt att de kanske måste fördubbla arbetsstyrkan för att hinna med, säger Jaakko Ekorre.
De största kontrakten har gått till NCC Norge, Veidekke och Selmer Skanska. NCC ska spränga och planera för den stora gasfabrik som ska uppföras på ön Melköya som ligger vid inloppet till Hammerfest. Veidekke och Selmer Skanska ska bygga vägar och en 2,3 kilometer lång tunnel ut till ön.

Förutom uppbyggnad av gasfabriken och infrastruktur behövs bland annat bostäder för byggnadsarbetarna. Enligt Norska regler ska alla har tillgång till eget rum med dusch och toalett. Och intresset är för att jobba i Nordnorge är stort.
– Vissa dagar har flickorna på arbetsförmedlingen i Luleå tagit emot 30 samtal per dag från intresserade byggnadsarbetare. På tre – fyra månader blir det nästan 1 800 samtal, säger Jaakko Ekorre.
På en norsk hemsida på Internet där intresserade kan lämna intresseuppgifter har nästan 10 000 personer skrivit in sig.
– Det kanske rör sig om 3 500 svenskar, inte bara Norrbottningar, utan folk från hela landet. Men det är bra med lite rörlighet på arbetsmarknaden, säger Jaakko Ekorre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler byggnadsarbetare behövs till Snövit

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig