info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler anmäler stress som arbetsskada

På arbetsmarknaden som helhet har anmälningar om stresskador fördubblats mellan 1996 och 1998. Byggbranschen följer den trenden.

Arbetarskyddsstyrelsen har på hela arbetsmarknaden fått in över 2 000 anmälningar för 1998 om skador som orsakats av organisatoriska eller sociala faktorer. I detta utgör högt tempo och stress en huvuddel men i gruppen finns också skador som misstänks bero på hög arbetsbelastning och mobbning, bland annat.
Under 1997 och 1998 anmälde totalt ett 20-tal byggnadsarbetare att de skadats av någon av dessa orsaker. Men det finns antagligen ett stort mörkertal, tror Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson.
– Byggnadsarbetare är inte så benägna att anmäla sina arbetsskador och jag tror att många inte tycker det är lönt att anmäla om de blivit sjuka av stress, säger han.
I byggbranschen totalt anmälde 14 personer att de skadats av organisatoriska eller sociala faktorer år 1996 men anmälningarna steg till 29 stycken 1997 och lika många år 1998. Den senaste siffran är dock preliminär och kan därför öka något.
Henrik Nordin på Arbetarskyddsstyrelsens statistikenhet konstaterar att byggbranschen följer trenden i riket som helhet men vill vara försiktig med en tolkning när siffrorna inte är större. Under 1994 och 1995 anmäldes ett 20-tal fall i den här gruppen per år i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler anmäler stress som arbetsskada

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig