info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fixar kollektivtrafik för miljarder – för dålig koll på svartjobb

Fler stickprovskontroller och bättre riskbedömningar. Region Stockholm måste bli bättre på att förebygga och upptäcka svart arbetskraft i sina byggprojekt. Det slår Regionrevisorerna fast i en rapport, skriver tidningen Mitt i.

Bygger ut för stora pengar, men har för dålig koll på fusk. Foto: Mostphotos

Region Stockholm lägger varje år miljardbelopp på byggprojekt i kollektivtrafiken. Men hur bra koll har man på svartarbete och kriminalitet i byggbranschen? Enligt tidningen Mitt i har Regionrevisorerna granskat trafiknämnden och slagit fast att ”det förebyggande arbetet mot svart arbetskraft behöver stärkas på ett antal punkter”.

”Helt ovetande”

Regionen ställer krav i sina avtal om att arbetsrättsliga regler ska följas. Men enligt rapporten behövs bland annat fler stickprovskontroller. ”Om huvudentreprenörerna skulle brista i sina kontroller av underentreprenörer så är beställaren, i detta fall trafiknämnden, helt ovetande om detta”, skriver revisorerna.

– Förvaltningen håller med om revisorernas samlade bedömning och kommer att fortsätta stärka det förebyggande arbetet inom de punkter som regionrevisorerna pekar på, kommenterar Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL, enligt Mitt i.

Granskningen gäller främst bygget av tvärbanans Solna- och Kistagren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fixar kollektivtrafik för miljarder – för dålig koll på svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig