info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Finska rörföretag i fiffelhärva

I Finland håller en stor fiffelhärva i rör-branschen på att nystas upp.

Företaget är registrerat i Åbo, men gör rörjobb på stora industrianläggningar runt om i Norden. Firman har haft uppdrag även i Sverige.
Fyra män som har tillverkat falska fakturor, misstänks ha kasserat in drygt 4 miljoner kronor på svarta affärer. Två män, styrelseordföranden och vd:n i rörföretaget, misstänks ha stoppat cirka 2,5 miljoner i egen ficka.
Officiellt anlitade företaget underentreprenörer. Men dessa underentreprenörer var bara företag som fabricerade falska fakturor och hade i själva verket inte några egna arbetare.
Pengarna som gick in i ”faktureringsföretaget” gick sedan tillbaka till rörfirman och till att betala den svarta arbetskraften.
Från de falska underentreprenörerna, gick fakturor för totalt 24 miljoner kronor, till rörföretaget. De fiktiva utgifterna gav momsintäkter från staten och dolde samtidigt den verkliga användningen av pengarna.
Enligt åklagaren är omfattningen av fifflet så betydande att det påverkat hela rörbranschen. Totalt fanns åtta faktureringsföretag i härvan.
De åtalade hävdar att svarta löneutbetalningar var ett sätt att locka till sig arbetare.
Officiellt har firman 20-30 montörer, men det verkliga antalet var det dubbla.
Uppgifterna är hämtade från den finska tidningen Helsingin Sanomat.
Dom faller på fredag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Finska rörföretag i fiffelhärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig