info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Finska facket kräver kontroll av företag

EU-utvidgningen har gett stora problem på arbetsmarknaden i Finland. Finländska arbetare konkurreras ut av ester och ryssar, som arbetare för halva lönen.

I Finland har andelen utländska arbetare ökat kraftigt efter EU-utvidgningen 2004, då bland andra de baltiska staterna blev medlemmar. Arbetsgivarna utnyttjar ofta arbetskraften och bryter samtidigt mot Finlands lag.
Det skriver finska radio- och tevebolaget YLE på sin hemsida. I Finland arbetar ungefär 10 000 utländska byggnadsarbetare.

De FFC-anslutna fackförbunden anser att problemen ökat sedan EU-utvidgningen. Fackförbunden beskriver hur brott mot arbetslagarna, kollektivavtalen och arbetstidsbestämmelserna hos företagen som hyr arbetskraft har ökat. Facket kräver därför nu en mer omfattande övervakning från myndigheternas sida för att förebygga utnyttjande av arbetskraft.

Enligt Aimo Röpetti, byggnadsförbundets funktionär i Kymmenedistriktet, sydöstra Finland, är ett av de värsta exemplen utländska arbetstagare som fick drygt en euro i timmen. Aimo Röpetti säger också att både hot och utpressning av arbetstagarna är vanligt.
Samtidigt vittnar Tuomo Makkonen, Servicefackets regionchef, om hur konsultföretag som organiserar utbildning för invandrare har hjälp arbetsgivare att använda sig av invandrare som gratis arbetskraft, genom att kalla det för arbetspraktik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Finska facket kräver kontroll av företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig