info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Finsk avtalskonflikt väcker reaktioner

Idag träffas finska Paperliitto och svenska Pappers för att diskutera hur svenska fack ska utöka stödet under den pågående konflikten i Finland. Byggnads deltar, sedan den 3 juni, med sympatiåtgärder.

Sedan den 3 juni pågår Byggnads blockad mot övertidsarbete och mot arbete som medlemmar i Pappers skulle ha gjort. Blockaden riktas mot 16 finskägda pappersbruk i Sverige. Pappers, Metall och elektrikerförbundet i Sverige har också riktat konfliktåtgärder mot de finskägda bruken.
De pågående konflikterna är ett stöd till det finska facket Paperliitto som är indraget i en konflikt sedan i mitten av maj. Förhandlingar om nytt kollektivavtal i branschen hade då brutit samman och Paperliitto genomförde en tvådagars strejk. De finska pappersbrukens ägare svarade med storsläggan, en lockout som pågått sedan dess och som enligt finska medier kostar Finland 350 miljoner kronor per dag.
Den gångna helgen sade arbetsgivarna ja men facket nej till ett medlarbud. Därmed utökas konflikten med sympatiåtgärder från flera finska fackförbund. På tisdagen inledde till exempel finska byggnads en solidaritetsstrejk, på fredag inleder finska elektriker en fem dagars blockad mot service- och underhållsarbeten och på lördag går Kemifacket i Finland in med en arbetsnedläggelse riktad mot underhåll och övertid på fem fabriker.

Orsaken till konflikten är framför allt att arbetsgivarna vill ha bort avtalets regler om ledigt på jul- och midsommarafton. En annan hjärtefråga för arbetsgivarna är att underlätta för att ta in arbetskraft utifrån. Det kravet har väckt stor internationell uppmärksamhet.
Fackliga organisationer i många länder ser kravet om att underlätta utläggning av arbete på underentreprenörer som ett hot mot kollektivavtalet. Paperliitto har därför fått ta emot en ström av internationella stöduttalanden och sympatiåtgärder.
De svenska arbetsgivarna protesterar mot att svenska fack stödjer de finska pappersarbetarna. Sympatiåtgärder borde förbjudas, anser Svenskt Näringsliv, som tycker att åtgärderna hotar arbetsfreden. Svenska Pappers har svarat på kritiken med att konstatera att gränsöverskridande konflikter kommer att bli vanligare i ett gränslöst Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Finsk avtalskonflikt väcker reaktioner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig