info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Finanskrisen gör migrantarbetare arbetslösa

Finanskrisen slår hårt mot världens  migrantarbetare, till exempel i byggbranschen. Färre arbetare kan skicka hem pengar. Och allt fler tvingas flytta tillbaka till fattigdom.

20 miljoner människor kommer att ha förlorat jobben till slutet av nästa år på grund av finanskrisen. Det spår Juan Somavia som är generaldirektör för FN:s arbetsmarkandsorgan ILO. Värst drabbas branscher som bygg, bilindustri, turism, finans- och fastighetsmarknaden samt servicesektorn. Det innebär att 210 miljoner människor kommer att gå arbetslösa i slutet av 2009.

Flera migrerade byggnadsarbetare börjar nu återvända hem. Särskilt de som arbetar i USA. Byggnads- och träarbetarinternationalens, BWI:s, representant för Asien, Ambet Yuson, säger att 50 000 filippiner nu förlorar jobben i USA. Och från USA kommer 30 procent av inkomsterna som skickas till familjer från migrantarbetare som gett sig av för att försörja sina familjer. Migrantarbetares löner har de senaste åren blivit en avgörande del i ekonomin i många fattiga länder. Nu halveras den summan. Även länder som Mexiko och Guatemala ser mindre hemskickade inkomster från migrantarbetare.

I Europa har cirka hälften av den miljon arbetstagare som kommit från östra Europa till Storbritannien nu återvänt. Den polska valutan zloty har stigit cirka 40 procent i värde gentemot det brittiska pundet, och polska arbetare tjänar inte längre lika mycket på att migrera för ett bättre liv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Finanskrisen gör migrantarbetare arbetslösa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig