info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick ingen information om Rhoca Gil

Flera av de tunnelarbetare som hördes under onsdagen fick ingen information alls innan arbetet med Rhoca Gil i Hallandsåsen. Skanska vill nu minska bevisvärdet i polisförhören med de målsägande.

Per Schraml, Ossie Åström och Sven Nilsson är tre av de tunnelarbetare som skadades av akrylamiden i tätningsmedlet Rhoca Gil. De tre hördes i de avslutande förhören med de målsägande tunnelarbetarna i rättegången i Ängelholm under onsdagen.
I förhören berättade de tre att ingen information alls om tätningsmedlet hade nått dem innan de började arbeta med det. Tidigare har också andra berättat att de inte fått del av informationen om ämnets egenskaper.
Uppgifterna styrker åklagarnas ambition att visa att Skanska inte levt upp till sitt arbetsgivaransvar.

Efter förhören med målsägarna gick Skanskas advokater på nytt till angrepp mot trovärdigheten i de uppgifter tunnelarbetarna lämnat.
Företagets advokat Johan Nilsson begärde att få anföra polisförhöret med en av tunnelarbetarna som bevis för att förhören i förundersökningen har ett begränsat bevisvärde. Johan Nilsson menar att protokollet styrker att förhörsledaren lagt ord i munnen på de förhörda tunnelarbetarna. En av de åtalade Skanskachefernas advokater instämde i Johan Nilssons begäran.
– Man får hoppas att åklagaren lyckas stoppa det, kommenterade injekteraren Per Schraml, Skanskaadvokaternas begäran.
– Det jag sade i polisförhöret stämmer ju bäst. Nu har man glömt en hel del.
Polisförhören genomfördes under 1998, mindre än ett år efter det att tunnelarbetarna utsattes för det giftiga tätningsmedlet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick ingen information om Rhoca Gil

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig