info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick influensa – blev av med jobbet

Kivi Byggservice avbröt Jonas Sundströms provanställning när han fick influensa. - Jag är kränkt och lurad, säger Jonas.

Jonas Sundströms provanställning på tre månader avbröts redan efter nio dagar. Själv anser han att anställningen avbröts för att han var sjuk och tog en dags pappaledigt.
Det var den 21 oktober som fick Jonas Sundström jobb på Kivi Byggservice. Han skulle renovera ett pensionat i närheten av Kramfors, vid Höga Kustenbrons norra fäste. Enligt anställningskontraktet hade han en provanställning som skulle gälla till slutet av januari 2003.

På arbetsplatsen fanns Jonas, en medhjälpare och en vaktmästare. Företaget Kivi Byggservice är verksamt i Stockholm och hade ingen arbetsledning på plats.
På onsdagen, den 23 oktober, följde Jonas med sin dotter till vårdcentralen. På natten mellan torsdag och fredag insjuknade han i influensa.
– Jag höll kontakten med medhjälparen så att arbetet kunde fortgå. På fredagen, den 1 november, ringde jag till företaget och sade att jag skulle vara tillbaka på måndagen.
Men Kivi Byggservice ville inte ha Jonas tillbaka. Han fick beskedet att han inte kunder räkna med någon fortsättning alls.

Jonas har nu vänt sig till Byggnads för att få hjälp att driva sitt ärende. Avdelningen anser att provanställningen ska gälla under den tid som anges i kontraktet, det vill säga tre månader.
– Jag menar att man avtalat bort en förtida avveckling av provanställningen, säger Benny Rydberg, ombudsman i Sundsvall.
– Och även om en provanställning får avvecklas så måste företaget varsla om det fjorton dagar i förväg.
Jonas Sandström säger att det är svårt att få nytt jobb. Han har fått ut en lön utan specifikation som är nästan 3 000 kronor mindre än vad han anser att företaget är skyldigt honom.
– Och dessutom måste de ersätta mig för kränkningen och för att de tagit ifrån mig möjligheten att visa att jag är värd ett fast jobb. Provanställningen får ju inte utnyttjas för att bli av med folk som är sjuka eller tar pappaledigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick influensa – blev av med jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig