info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick 91:50 efter ackordsstrid mot Skanska

På Skanska i Västsverige pågår en het diskussionen om resultatlön.

Byggnads avdelning Väst har sagt upp överenskommelsen efter en tvist om lönen på ett anläggningsjobb i Hällekis.
En grupp före detta ackordsarbetare är missnöjda sedan de fått sänkt lön. De vill ha tillbaks ackordet.
Bakgrunden är att Skanska Väst tillämpar så kallad resultatlön. De anställda får 18 900 kronor per månad plus en bonus som varierat från noll till sex kronor per timme. Lönen motsvarar en förtjänst på knappt 115 kronor per timme.
När Skanska fick ett jobb i Hällekis hamn krävde laget ackord. De konstaterade att det handlar om ett anläggningsjobb och att det är ackord eller tidlön som gäller på anläggningsavtalet.
Skanska menade att resultatlön skulle gälla på avdelningens alla arbetsplatser men fick ge sig i centrala förhandlingar. Förhandlingarna om lön bröt ihop. Skanska bjöd 55 000 kronor. Det skulle ge cirka 120 kronor per timme om jobbet utfördes på 1 000 timmar, enligt företaget.
Skanskas bud kom sent. Ackordslaget, som nästan hade förbrukat 1 000 timmar redan, tyckte att det var ett skambud.
Byggnads mätare hade tidigare gjort en kalkyl på jobbet enligt anläggningslistan, som Byggnads och Byggentreprenörerna är överens om som underlag för ackordsjobb. Kalkylen slutade på cirka 3 000 timmar och skulle ge en rejäl löneökning åt laget, upp till 170 kronor per timme.
– Vi hade följt listan på varje punkt. Att resultatet blev en så bra förtjänst beror på att laget är ett skickligt och drivet ackordslag, säger Dan Fransson.
Nu, lite drygt 1 500 arbetstimmar senare, är jobbet nästan klart. Lönen har varit 91:50 kronor per timme, den så kallade stupstocken i avtalet.
Motsättningarna runt jobbet i Hällekis har medfört att Byggnads avdelning sagt upp överenskommelsen om resultatlön. Avtalet löper ut i december.
Avdelningen vill först och främst göra klart att överenskommelsen bara gäller på byggavtalet. Dessutom finns det önskemål om andra förändringar.
– Löneutvecklingen är sämre än i byggbranschen i övrigt. Bonusen har inte givit något att tala om, säger Dan Fransson.
Skanskas regionchef, Tore Hallersbo, håller fast vid att resultatlönen ska gälla också på anläggningsarbetsplatser. Han tycker inte att löneutvecklingen varit dålig.
– Vi ligger bra till i en jämförelse, säger han.
Han förstår missnöjet bland de anställda som fått sänkt lön efter majoritetsbeslut, men menar att det var en oundviklig konsekvens.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick 91:50 efter ackordsstrid mot Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig