info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fick 7 000 kronor i månaden i lön

Arbetarna tjänade bara cirka 7 000 kronor i månaden. Det upptäcktes då facket besökte en arbetsplats i Stockholm. Framöver väntar förhandlingar om avtalsbrott och företaget måste rätta till lönerna.

Då Byggnads kom till bygget av en ny musikhögskola i Stockholm, visade det sig att anställda på flera företag hade för låga löner. En grupp polska arbetare tjänade bara cirka 7 000 kronor i månaden. Det är oklart om det var före eller efter skatt, men summan är ändå långt under det avtalsmässiga, konstaterar Krister Strömberg, ombudsman i Byggnads Stockholm-Gotland.
-De går på glasavtalet och skulle haft en lön på 28 000 kronor i månaden, säger han.
Summan bygger på utbetalningsnivån i Stockholm.

Ingen löneöverenskommelse

Företaget har hängavtal med Byggnads Väst, men har inte gjort någon löneöverenskommelse med Byggnads i Stockholm.
– Vi har varit i kontakt med företaget och ska kalla in dem för en löneöverenskommelse. Det har utan tvekan begåtts avtalsbrott, men frågan är på hur många punkter, säger Krister Strömberg.
Byggnads och Elektrikerförbundet besökte arbetsplatsen tidigare i veckan för att göra ID-06-kontroller och undersöka löner och avtal. Ett flertal felaktigheter upptäcktes.
-Jag vet inte vad svenska byggnadsarbetare tjänar, sa en av de polska arbetarna enligt tidningen Arbetet. Han hade jobbat i landet i tre år och sysslar med aluminiumfasader och fönster. För tidningen kommenterar också NCCs platschef Tomas Ljung uppgifterna om den polska underentreprenörens löner.
-Om uppgifterna om deras löner stämmer så är det inte bra, säger han, men ville inte säga något ytterligare innan han haft kontakt med beställare och entreprenör.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fick 7 000 kronor i månaden i lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig