info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fiasko för id-brickor på bygget

Både arbetsgivare och arbetstagare i Stockholm struntar i id-brickor på bygget. Trots att det är obligatoriska. Det visar en undersökning av Byggnadsarbetaren.

För ett år sedan tog Stockholms byggmästareförening beslut om att id-brickor skulle vara obligatoriskt för personal på Stockholms byggen. Syftet med brickorna är att göra det svårare för oseriösa underentreprenörer att ta sig in på arbetsplatserna.
Men byggmästareföreningens beslut tycks ha blivit verkningslöst. En fredag i mars besökte Byggnadsarbetaren sex byggen i Stockholm. 82 byggnadsarbetare tillfrågades om de hade någon id-bricka. Bara drygt hälften, 47 stycken, svarade ja. Knappt någon hade den på sig.

Orsakerna verkar vara flera till varför så många saknar bricka:
1. Arbetsgivarna struntar i beslutet om att folk ska bära id-brickor. En del av byggnadsarbetarna som tillfrågades hade inte ens hört talas om att det är obligatoriskt.
2. En del platschefer verkar tycka det är onödigt att underentreprenörer som är på bygget kortare tider bär bricka. ”Vi ska bara vara här ett par veckor så vi har inte fått några”, är ett vanligt svar från rivningsarbetare och ställningsbyggare.
3. I Stockholm arbetar just nu byggnadsarbetare från hela Mellansverige. De tas in på kort varsel och hinner inte få sina id-brickor.
– Jag kommer från Nyköping. Vi fotograferade oss där innan vi for men brickorna blev kvar. Det har surrats om att vi egentligen ska ha brickor men ingen bryr sig riktigt, säger armeraren Jens Andersson, som är med och bygger bostadsrätter för Skanskas räkning på Ringvägen i Stockholm.

Att byggnadsarbetarna inte har fått brickor är bara ena delen av problemet. För om få har fått brickor, så är det ännu färre som har dem på sig. Oftast skyller byggnadsarbetarna på att de är i vägen och lätt ramlar av.
– Om alla på den här arbetsplatsen använt sina brickor skulle de ligga som näckrosor på marken. De trillar av så fort du lyfter något, säger Lasse Gustavsson, också han på Skanskas bostadsrättsbygge på Ringvägen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fiasko för id-brickor på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig