info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem tvister till domstol under sommaren

Under juni och juli lämnade Byggnads fem tvister vidare till Arbetsdomstolen. Stämningarna gäller band annat krav på lön till en man som haft nystartsjobb.

Nystartsjobben subventioneras för att hjälpa arbetslösa personer tillbaka till arbete. Men Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att personer med subventionerade nystarts- eller instegsjobb upprepade gånger drabbats av för låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
I juni stämde Byggnads ett Stockholmsföretag med krav på drygt 200 000 kronor till en person som varit anställd på nystartsjobb. Kraven gäller till största delen utebliven permitteringslön. Enligt stämningsansökan har Byggnads inte kunnat nå företaget för förhandling.

Kräver polskt företag på 751 000

Byggnads har under sommaren också stämt mässföretaget Elmia i en tvist om uppsägningar. Facket hävdar att uppsägningarna saknade giltiga skäl, se separat artikel. Se även separat artikel gällande de krav på sammanlagt 751 000 som Byggnads riktar mot det polska företaget Kormal.

Ytterligare lönekrav

Ytterligare två företagare har fått stämningar från Byggnads riktade mot sig under sommarmånaderna. I båda fallen kräver Byggnads 30 000 kronor för förhandlingsvägran. I det ena fallet har man dessutom löne- och ersättningskrav på 55 000 kronor för en medlems räkning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem tvister till domstol under sommaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig