info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem slutar efter ackordstvist

Det drar ihop sig till en riktig lönesoppa på ett av brobyggena utmed Botniabanan. Fem byggnadsarbetare har sagt upp sig eftersom som ackorden inte blivit klara.

För en månad sedan sade den förste byggnadsarbetaren upp sig, och i måndags gjorde hans fyra arbetskamrater likadant. Orsaken är att arbetsgivaren Bottnia kross AB har erbjudit 112 kronor i fast tidlön. En summa som arbetarna inte accepterar.
– Arbetsgivaren har inte velat förhandla om ackord. Han har bara sagt att så här betalar jag, punkt slut, säger Erik Östberg, lagbas på bygget och en av de som sagt upp sig.

Han vittnar också om att lönetvisten inte är det enda problemet som varit på bygget. Ostädade bodar och brutna löften om lediga fredagar är har också lett till konflikter.
– Jag har jobbat sen 1958 och detta är min värsta arbetsplats hittills, säger Erik Östberg.
Broarna ligger på en sträckan Arnäsvall och Husum. Den genomsnittliga ackordsförtjänsten i området är lite drygt 130 kronor i timmen.
– Jag tycker att killarna på Botniabana bör kunna komma upp i den nivån också, om de gör ett bra jobb, säger Jim Sundelin på Byggnads avdelning i Örnsköldsvik.
Enligt Jim Sundelin lutar det åt att centrala förhandlingar får avgöra tvisten. I så fall blir det den andra lönetvisten vid Botniabanan på kort tid som går till centrala förhandlingar.

Eftersom de fem byggnadsarbetarna sagt upp sig frivilligt riskerar de 45 dagars karens innan de får a-kassa. Något som bekymrar Erik Östberg.
– Jag tycker att det är synd att vi straffas. Det här är inte vårt fel vi tvingas säga upp oss, säger han.
Tidningens reporter har sökt Bottnia kross vd Bror Lövbrand för kommentar men han har ännu inte gått att nå.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem slutar efter ackordstvist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig