info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem nazister rev hus åt HSB

Fem unga nazister, fyra från Ludvika och en från Fagersta, rev i november hyreshus i Fagersta. Beställaren, HSB, anlitade en konsultfirma för upphandlingen som antog ett anbud från entreprenadfirman KM Schakt i Ludvika.

KM Schakt anlitade i sin tur två underentreprenörer för jobbet, båda från Sundsvallstrakten. Ett av företagen har avtal med Byggnads medan det andra, en enskild firma där de fem arbetade, inte har tecknat avtal. Arbetsgivaren har skattsedel men har enligt skattemyndigheten inte betalat in källskatt, arbetsgivareavgift eller moms under hösten i år. Enligt reglerna ska källskatt och arbetsgivareavgift redovisas senast en månad efter det att jobbet utförts och moms senast efter två månader.
KM Schakt, som är medlem i arbetsgivareorganisationen Maskinentreprenörerna, har inte lämnat någon arbetsplatsanmälan för jobbet till Byggnads i Västerås. Det finns heller ingen granskningsredovisning för det utförda rivningsjobbet hos facket.
– Vi kommer att ta kontakt med KM Schakt för att reda ut varför de inte följt avtalet när det gäller arbetsplatsanmälan, säger Karl-Axel Ekebom på Byggnads i Västerås.
Han vill inte dra några slutsatser om arbetet utförts som svartjobb eller ej innan han fått mer fakta i ärendet.
Två av de fem som arbetade åt rivningsföretaget är medlemmar i Byggnads i Dalarna. Avdelningen har nu beslutat att begära att förbundet utreder om de två ska uteslutas ur Byggnads på grund av sina nazistiska åsikter.
– Jag har pratat med en av dem. Han hävdar att han nu tar avstånd från nazismen och att han inte längre är aktiv. Den andre medlemmen har i en tidningsintervju i Fagersta-Posten för en månad sedan gjort så tydligt antidemokratiska uttalanden att det inte är aktuellt att ringa honom, säger Thomas Gustavsson, ordförande i Byggnads i Dalarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem nazister rev hus åt HSB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig