info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem män gripna i svarthärva

I dag väntas fem män begäras häktade i Stockholm, misstänkta för att ha skrivit ut falska fakturor till byggbolag för ett värde av 25 miljoner kronor.

Omkring fem byggbolag är inblandade i härvan.
Polisen har spanat på de inblandade i härvan sedan två månader tillbaka. De har sett hur pengar från bluffakturor tagits ut från postkontor. En person åker sedan med pengarna till byggarbetsplatsen och parkerar ett hundratal meter därifrån.
Därefter har det i tur och ordning kommit byggnadsarbetare från bygget och satt sig i bilen. I två, tre minuter sitter de och går sedan tillbaks till bygget.
– Sedan får man själv dra slutsatser av vad som händer i bilen, säger Oskarsson, på ekopolisen i Stockholm.
Sammanlagt har cirka 13 miljoner kronor undanhållits staten i form av obetalda arbetsgivaravgifter och moms. Det är allt från anläggningsföretag till snickeriföretag och rivningsföretag inblandade i härvan.
I maj i fjol fick skattemyndigheten ögonen på härvan. De märkte att det i en del byggbolag fanns fakturor från företag som varken redovisat moms eller arbetsgivaravgifter. Man fattade då misstankar om att summorna som redovisades i fakturorna egentligen gått till svarta löner. Skattemyndigheten varskodde då polisen.
Tidigare svarthärvor har visat att det ofta är övertidsersättning som betalas ut svart.
När ett eventuellt åtal kan väckas vet ännu ingen. Häktningsförhandlingarna som sker inför stängda dörrar väntas avslutas på eftermiddagen, idag fredag.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem män gripna i svarthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig