info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fem föll när bodar rasade

Fem byggnadsarbetare föll cirka tre meter när en tillträdesplattform till en bodetablering rasade i Uppsala. Tre av de fem fick uppsöka sjukhus för omplåstring.

En plattform mellan två bodar, placerade som andra våning i en bodetablering, rasade på onsdagen. När raset inträffade befann sig fem polska byggnadsarbetare på plattformen. De drogs med i raset och tre av dem ådrog sig skador och tvingades uppsöka sjukhus.
Arbetsmiljöinspektör Lars Ekström, som inspekterat olycksplatsen, noterade att plattformen var konstruerad av klent material och att flera olika företag varit inblandade i etableringen.
– Utan att föregripa den vidare utredningen så kan jag konstatera att det är minst tre företag som vid olika tillfällen byggt etableringen. Det som hände är ett exempel på att det är viktigt med samordning när det är många inblandade, säger han.

Bodetableringen finns vid tillbyggnaden av Uppsalas sopförbränningsanläggning. Vattenfall är byggherre och ett Schweiziskt företag, vonRoll Inova, är huvudentreprenör och samordningsansvariga. De olycksdrabbade byggnadsarbetarna arbetade med att bygga eldfasta inmurningar till den nya sopförbränningspannan. De är anställda av ett polskt företag som är inhyrt av Göteborgsföretaget Plibrico Scandinavia AB.
Lars Ekström har krävt att Plibrico bygger upp plattformen på ett säkert sätt.
Ingen av de skadade behövde stanna på sjukhus efter omplåstring.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fem föll när bodar rasade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig