info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Felaktig sprint kan ha orsakat kranolycka

En person skadades i förrgår när kranen på en lastbil lossnade. En första kontroll av kranen visar att den satt fast med felaktiga sprintar. - Jag är rädd för att det finns fler lastbilar med samma problem. Det kan hända fler liknande olyckor, säger Lars-Ingvar Svensson, yrkesinspektör i Växjö.

Kranolyckan inträffade i förrgår på E 22:an utanför Fågelmara i Blekinge. Mannen arbetade med att plocka upp överbliven asfalt från dikeskanten. Han gjorde det med hjälp av en fast monterad kran på en lastbil. När mannen körde kranen satt han i en ”traktorstol” som är monterad på kranen. Plötsligt lossnade kranen från sitt fäste på lastbilen. Tillsamman med mannen tippade den ner i diket. Mannen bröt benen när de hamnade under kranen.
– Han hade tur. Om han fått kranen över överkroppen hade det slutat riktigt illa, säger Lars-Ingvar Svensson.
Vid en första kontroll av kranen verkar de som om en av sprintarna som ska låsa kranen inte var på plats.
– Det verkar dessutom som om sprintarna är för korta. De går inte in tillräckligt långt för att låsa kranen på ett korrekt sätt, säger Lars-Ingvar Svensson.
Kranen har varit monterad på lastbilen sedan 1995. Tidigare har det aldrig varit något problem men kranen.
Lars-Ingvar Svensson kommer nu arbeta skyndsamt med utredningen för att så snabbt som möjligt få klarhet i den exakta orsaken.
– Det finns risk för att fler lastbilar åker omkring med kranar som inte sitter fast på rätt sätt, säger Lars-Ingvar Svensson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Felaktig sprint kan ha orsakat kranolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig