info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fel rösta ja till asbestskivor

Det var ett misstag att rösta ja till en standard för skivor med fibercement som kan innehålla asbest.

Det är för sent att ta tillbaka rösten men efter diskussioner i den svenska byggstandardiseringen, beslöts att skriva ett brev, som bland annat skickas till det europeiska standardiseringsorganet, CEN.
– Vi skriver att röstningen var ett misstag. Inga produkter som innehåller asbest ska standardiseras. De ska i stället tas bort, säger P-O Axelsson, ordförande i tekniska kommittén för byggstandardiseringen. I brevet klargörs också att svenskarna inte ändrat inställning i asbestfrågan. De har historiskt sett alltid kämpat mot asbest och standardisering av produkter som innehåller asbest.
Svenska standardiseringsorganet, SIS, röstade i en votering ja till en ny standard för skivor av fibercement. Beslutet fattades av en handläggare på byggstandardiseringen efter att flera remissinstanser sagt sitt. Till dem hörde arbetarskyddsstyrelsen och boverket som sa ja, eftersom förslaget till standard innehöll en avvikelse som innebär att Sveriges förbud mot arbete med asbest fortfarande gäller.
Men beslutet upprörde Byggnads som sagt nej i remissomgången. Också P-O Axelsson i den tekniska kommittén tycker att beslutet var fel och är angelägen om att klargöra att byggstandardiseringen inte har ändrat inställning när det gäller asbest. Det är viktigt att få bort asbest var det än förekommer, både för utländska och svenska arbetares skull. Han ser en risk att produkter med asbest kan komma in i Sverige och att svenska byggnadsarbetare kan komma i kontakt med dem utomlands. Men han tycker att det är minst lika viktigt att värna om arbetare i andra länder. De ska inte behöva hantera det farliga materialet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fel rösta ja till asbestskivor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig