info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre unga egenföretagare satsar på bygg

Byggnadssnickeri har halkat ner på listan över de branscher där det är vanligast att unga startar eget. Förra årets femteplats har förvandlats till en tiondeplacering under första halvåret i år.

Hårvård är, liksom förra året, allra populärast då företaget Visma sammanställt inom vilka branscher det är vanligast att 18-25-åringar startar eget. Byggnadssnickeriarbeten har däremot halkat ner från femteplatsen till plats tio då man jämför helåret 2010 med första halvåret i år.

Endast enskilda firmor

Listan bygger på en sammanställning av uppgifter från Bolagsverket och upplysningsföretaget UC. Den gäller endast enskilda firmor, en bolagsform som uppges vara vanlig bland yngre företagare.

Minskad andel byggnadssnickeri

Förra året startades 7194 enskilda firmor av 18-25-åringar, 252 av dem skulle vara verksamma inom byggnadssnickeri. Under första halvåret i år startade 3649 firmor och 95 skulle vara verksamma inom byggnadssnickeri. Det innebär att byggnadssnickerifirmorna utgjorde 3,5 procent av de nystartade firmorna 2010 och att den siffran sjunkit till 2,6 procent i år.

Mark- och grundarbeten i lokala topp tre

På Gotland står sig byggnadssnickeriet dock starkt. Det är det enda län där branschen var bland de tre populäraste bland unga som drog igång sin firma under andra kvartalet i år.
Mark- och grundarbeten som totalt inte är med bland de tio populäraste branscherna är också populärt bland unga fläckvis i landet. I Jämtland, Södermanland, Västernorrland och Örebro var detta en av de tre vanligaste branscherna att starta firma inom under det här årets andra kvartal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre unga egenföretagare satsar på bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig