info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre regler-fler bostäder

Enklare regler ska ge fler studentbostäder. Såväl regeringen som oppositionen vill underlätta så att fler studentbostäder byggs.

Det finns ett skriande behov av fler studentbostäder. En del i problemet är att det är för krångligt att bygga, tycker såväl regeringen som oppositionen. I en artikel på DN Debatt flaggar civil- och bostadsminister Stefan Attefall för åtgärder i det kommande budgetförslaget för nästa år.
Boverket kommer, enligt honom, att få i uppdrag att skära i reglerna för studentbostäder. Det finns starka skäl för att ha så få och enkla regler som möjligt för studenter och ungdomar, menar han. De efterfrågar mindre och billigare lägenheter och bor i regel i dem en kortare tid.

Vill se över bygglag

Också socialdemokraterna tycker att reglerna för studentbostäder och bostäder åt unga ska förenklas.
Plan och bygglagen behöver ses över, anser Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för socialdemokraterna och Veronica Palm bostadspolitisk talesperson, i ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida. ”Vi har idag regelverk och system som fördyrar och många gånger försvårar nyproduktion”, skriver de.De vill att regeringen kallar samman en partssammansatt och parlamentarisk kommitté som snabbt ska föreslå nödvändiga förändringar i plan- och bygglagen.

Mer pengar

Men det behövs mer pengar också, menar de och berättar att partiet i sin budgetmotion för 2013 kommer att föreslå en byggbonus på en miljard kronor till byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre regler-fler bostäder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig