info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färre mätningar av farligt damm

Det är lika dammigt på byggena som på 1970 och 1980-talen men ändå görs färre mätningar av damm. Den slutsatsen drar Roger Flodin, arbetsmiljöingenjör på Previa i Stockholm.

Nu uppmärksammas hur byggnadsarbetarnas som arbetar i dammiga miljöer, löper en ökad risk att dö i lungsjukdomen Kol.
En stor undersökning har följt byggnadsarbetare under drygt 30 år. Den visar att byggnadsarbetare som utsätts för damm och rök i arbetet löper en ökad risk att få och dö av Kol( kronisk obstruktiv lungsjukdom).

För att minska riskerna att bli sjuk och skadad av dammet behövs åtgärder. Både för att få ner mängderna av damm på bygget och för att använda personlig skyddsutrustning där det finns för mycket damm. Men det krävs kunskap om byggmiljöerna för att ha rätt skydd och då är mätningar ett sätt att skaffa sig det.
– Men, tyvärr märker vi ett minskat intresse bland företagen för att mäta halterna av damm i luften, säger Roger Flodin.
– Företagen verkar inte intresserade av att mäta damm och de måste heller inte göra det om man inte misstänker att värdena är för höga.
Roger Flodin har studerat byggbranschen sedan 1980-talet, då han började på byggbranschens dåvarande företagshälsovård, Bygghälsan, som alla byggnadsarbetare hade tillgång till. Då gjordes fler dammätningar, eftersom företagen använde den resurs de hade i Bygghälsan. Men i början av 1990-talet upplöstes denna företagshälsovård.
– Nu är det som att arbetsgivarna tycker att det är för dyrt med mätningar och då får det vara, säger Roger Flodin.

Samtidigt tycker han inte att arbetsmiljöerna generellt sett blivit bättre.
– När det gäller dammet är det ungefär lika illa som förr både i ny- och rotproduktion. Det finns enstaka undantag och man ser lite fler dammsugare på byggena, men i stora drag är byggnadsarbetarna utsatta för alldeles för mycket damm, säger han.
I 90 procent av fallen orsakas Kol av rökning men tack vare de nya forskingsrönen vet man nu att också arbetsmiljön är en viktig riskfaktor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färre mätningar av farligt damm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig