info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Farliga stegar i stället för trappa

Cirka 40 procent av alla fallolyckor inom byggbranschen sker från stege. Trots det, använder de flesta mindre byggföretag stege istället för trappa vid tak- och fasadjobb, konstaterar arbetsmiljöverket efter en stickprovskontroll.

40 procent av fallolyckorna orsakas av fall från stege, medan fall från tak står för bara 8 procent av olyckorna. Trots detta verkar inte särskilt många småföretag bry sig om riskerna. Stege används istället för trappa, särskilt vid mindre jobb, till exempel fasadarbete på villa och omläggning av villatak. Detta visar en stickprovskontroll som gjordes under veckan av arbetsmiljöverket i Göteborg. Tre inspektörer besökte cirka 25 mindre byggföretag längs bohuskusten. Målet med inspektionerna var att undersöka fallrisker och ställningar på mindre arbetsplatser, arbetsplatser som sällan får besök av verkets inspektörer.

Granskningen visar att de allra flesta mindre byggföretag använder stege för att förflytta sig mellan våningsplanen på en ställning. Stegen är ofta dåligt förankrad både uppe och nere. Enligt reglerna ska det vara trappa upp till ställningen och mellan dess våningsplan. I en trappa har byggnadsarbetaren händerna fria och kan enkelt bära med sig verktyg.
– Vi accepterar inte stegar. Men arbetsgivarna verkar inte bedöma det som riskabelt att använda stege. Man skyller ofta på att det blir för dyrt att bygga ordentliga ställningar. Men på sikt går jobbet mycket snabbare om man har heltäckande ställningar och bra tillträdesleder, säger Karin Moen på Arbetsmiljöverket.

De flesta företag byggde dock med riktigt material, typ haki, och få hade hemmabyggda ställningar.
– Med tanke på detta är det lite märkligt att det saknades trappor. Det finns ju färdiga trappmoduler och man kan också hyra, om man inte har materialet själv inom företaget, säger Karin Moen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Farliga stegar i stället för trappa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig