info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Färdigt för rot-avdrag

Nu är det klart för rot-avdrag; det vill säga skatteavdrag för byggnadsarbeten i bostäder. Byggnads hoppas att det bland annat ska medverka till att minska den svarta marknaden och ge fler seriösa hantverkare jobb.

Det blev klartecken för rot-avdraget i och med att riksdagens skatteutskott har sagt ja till regeringens förslag om detta avdrag. Det innebär att fastighetsägare och bostadsrättsinnehavare kan göra skatteavdrag för byggnadsarbeten på det egna huset eller på den egna lägenheten.
Formellt träder reglerna för rot-avdraget i kraft den första november 2004 och gäller till och med den 30 juni 2005. Men reglerna kommer också att gälla retroaktivt och omfatta arbeten som utförts från och med den 15:e april i år.

Rotavdraget gäller ägare till småhus och hyreshus och innehavare av bostadsrätter. Det omfattar utgifter för underhåll, reparation, om- och tillbyggnader. Skatteavdraget blir 30 procent av arbetskostnaden. Men det finns maxbelopp för vad man som mest kan dra av.
Byggnads ordförande Hans Tilly hoppas att avdraget nu ska hjälpa till att minska den säsongsmässiga nedgången i byggbranschen.
-Men det är helt omöjligt att säga hur många jobb det här kan ge. Jag tror att avdraget kommer att få störst utfall på mindre reparationer i egna hem, säger han.

Han hoppas att avdraget ska bli en stimulans för fler fastighetsägare att anlita seriösa företag för arbetena.
Hans Tilly tror nu att allmänheten behöver informeras om att avdraget finns och han vill också att skatteavdraget ska få en längre tid att verka. Tillsammans med målarnas fack och Sveriges Byggindustrier har Byggnads uppvaktat bostadsminister Lars-Erik Lövdén och begärt att avdraget ska förlängas till och med mars 2 006.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Färdigt för rot-avdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig