info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fanerdun vräks av kommunen

Industriparken i Kalmar AB säger upp hyresavtalet med den kinesiska beställaren Fanerdun. Företaget har inte betalat en enda månadshyra i år. Att jättebygget i Kalmar någonsin blir av tvivlar allt fler på.

I fredags bestämde sig det kommunala dotterbolaget Industriparken i Kalmar AB för att säga upp hyresavtalet med Fanerdun som tecknades för cirka ett år sedan. Hyresskulden uppgår till cirka 6,4 miljoner kronor, efter att Fanerdun inte betalat någon hyra under 2008. 

Fanerdun har anlitat ett kinesiskt byggföretag för att bygga en mässhall i Snurrom i Kalmar. I två omgångar har kinesiska byggnadsarbetare varit på plats i Kalmar, och företaget har då fått hård kritik från såväl fack som Arbetsmiljöverket för uteblivna löner och bristande säkerhet. Bygget är långt ifrån färdigt. Därför hyrde Fanerdun lokaler av kommunen för att tillfälligt kunna ställa ut, och fungera som ett slags grossistlager. Det handlar om cirka 10 000 kvadratmeter. 
– Vi väntade in hyran eftersom det har varit svårt för Fanerdun att föra ut pengar från Kina. Det vet vi, för vi har undersökt det hela. Men nu kan vi inte vänta längre, säger Lars Malmborg, vd för Industriparken.

Den sista november ska Fanerdun vara ute ur lokalerna. För att kunna betala hyresskulden säljer företaget tillbaka mark till kommunen som motsvarar miljonsumman. Marken har redan bygglov för 224 bostäder, och där var det tänkt att investerare, som skulle ställa ut i den egentliga mässhallen vid Snurrom, skulle bo. Formellt kommer den affären avgöras på kommunfullmäktige i Kalmar i slutet av oktober.
– Nu har inte ens investerarna någonstans att bo. Hela byggprojektet börjar kännas ganska avlägset, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Kalmar.

På en omröstning på lokaltidningen Baromterns hemsida ställs frågan om man tror att det är kört för Fanerduns satsning i Kalmar nu. 46 procent svarar ja, 9 nej och 45 procent av kalmariterna frågar sig ”Vilken satsning?”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fanerdun vräks av kommunen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig