info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallrisk när kommun monterar panna

Idag påbörjas arbetet med att montera den andra delen av en ny biopanna i Skene. Byggnads befarar att de polska montörerna kommer att utsättas för stora fallrisker.

I lördags, den 31 juli, begärde arbetsmiljöinspektionen att fallskyddet skulle förbättras på flera punkter när kommunägda Marks Värme bygger ny biopanna i Skene. Byggnads hade då begärt en inspektion efter det att man hade konstaterat stora brister i fallskyddet.
– De har inte haft säkerhetsställningar utan arbetade hängande i lina, från skylift och på andra sätt, berättar Thomas Nilsson på Byggnads i Borås.

Arbetsmiljöinspektionens lista hade inte åtgärdats på tisdagen och idag, onsdag, kommer Thomas Nilsson på nytt att besöka värmeverksbygget.
– De påbörjar monteringen av den andra delen idag. Det innebär arbete på höga höjder och vi befarar att de kommer att utsättas för ännu värre risker nu, säger Thomas Nilsson.
Om arbetsmiljöinspektionens krav inte är uppfyllda kommer Byggnads att kalla in det regionala skyddsombudet som har rätt att stoppa bygget.

Företrädare för Marks kommun och för värmebolaget har i Borås Tidning avfärdat kritiken mot fallskyddet. Vd:n för Marks Värme har bland annat sagt att det är helt naturligt för de polska montörerna att arbeta utan skyddsställning.
Finska Wärtsilä är huvudentreprenör på bygget. Den polska firman har byggt och monterar pannan med ett tiotal montörer på plats i Skene. Företaget saknar kollektivavtal med Byggnads men Wärtsilä har uppgivit att firman tecknat avtal med Metall.
– Vi kontrollerar den uppgiften nu och vi kommer att ta kontakt med de polska montörerna under veckan för att reda ut under vilka arbetsförhållande de arbetar, säger Thomas Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallrisk när kommun monterar panna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig