info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallolycka vidare till åklagare

Takläggaren föll 13 meter och skadades allvarligt vid en olycka i Mölndal, i somras. Nu vill Arbetsmiljöverket (AV) att en åklagare granskar olyckan.

32-åringen stod på ett tak, på Lindome converter station i Mölndal, och tog emot pallar med takpapp och buntar med isolering. Han trodde att han placerade lasten över takstolarna. Men plötsligt vek sig takplåten och 32-åringen föll 13 meter ned på ett betonggolv. Han fick inre skador, bland annat en punkterad lunga. Han ådrog sig också flera frakturer på ena armen. Skador som troligtvis blir bestående.

Takläggaren kände inte till att takplåtarna monterats med Gerber-systemet. Det innebär att skarvarna inte ligger över takstolarna utan är förskjutna cirka en meter över takstolarna. 32-åringen tittade efter skarvskruvarna när han dirigerade pallarna som lyftes upp med kran. I själva verket stod han flera meter från en takstol.
Med Gerber-systemet kan tunnare takplåtar användas. Det betyder att den maximala belastningen minskar. I det här fallet beräknades taket hålla för 80 kilo per kvadratmeter.

Enligt AV:s arbetsskadeutredning är bristen på information om Gerber-systemet en av orsakerna till olyckan.
Ytterligare brister som AV uppmärksammat är: Generalentreprenören Wäst-Bygg entreprenad AB som också hade samordningsansvaret uppdaterade inte arbetsmiljöplanen. Skara plåtslageri AB som monterade takplåten borde ha upplyst den samordningsansvarige om förutsättningarna med Gerber-systemet. Alingsås takläggningen AB, där 32-åringen är anställd, skulle upplyst sina anställda om takets lastförutsättningarna och var materialet skulle landas.
AV har skickat en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten i Göteborg. AV vill att en åklagare prövar frågan om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till kroppsskada.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallolycka vidare till åklagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig