info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fällande mutdom för stallbygge

Peabchefen byggde ett stall till Trafikverkets projektledare. Nu har hovrätten slagit fast tingsrättens fällande mutdom. Samtidigt förhandlas ett annat mutmål med Peabanknytning i Svea Hovrätt.

Mannen som då var vd och ordförande i ett Peabägt bolag i Norrbotten byggde ett stall, värt minst 600 000 kronor, åt en man som då var projektledare på Trafikverket. Hovrätten i övre Norrland slog i veckan fast tingsrättens fällande mutdom mot de båda männen.
Tingsrättsdomen innebar att den tidigare företagsledaren dömdes till villkorlig dom och böter på drygt 124 000 kronor, för grov bestickning. Projektledaren dömdes för mutbrott. Han fick villkorlig dom, 10 000 kronor i dagsböter samt krav på att betala 600 000 kronor till staten, för vad han ska ha tjänat på brottet. Dessutom dömdes bolaget till företagsbot på 800 000 kronor.

Företaget flitigt anlitat

Inför hovrättsprövningen hade de dömda männen yrkat på att åtalet skulle ogillas, medan åklagaren yrkat på fängelse. Men tingsrättens dom står alltså fast.
Projektledaren var inte delaktig i själva upphandlingarna på Trafikverket. Men han påverkade beslut om tilläggsarbeten och medverkade i att betygssätta entreprenörer. Det Peabägda bolaget var flitigt använt. Hovrätten konstaterar att den dåvarande Peabchefen gett en muta eller annan otillbörlig förmån till honom i och med stallet.

Mutmål i Svea Hovrätt

Samtidigt pågår just nu, i tre dagar, förhandlingar i Svea Hovrätt i ett mål som gäller att en tidigare Peabanställd ska ha tagit emot muta då han jobbade på företagets jätteprojekt Mall of Scandinavia i Solna. En entreprenör ska ha sponsrat hans privata företag på ett otillåtet sätt. Tingsrätten dömde till ett och ett halvt års fängelse för den tidigare Peabanställde, men domen har alltså överklagats.
Mannens anställning på Peab avslutades då mutmisstankarna uppdagades.

Mutmål i Falu kommun

Ett annat uppmärksammat mutmål som rör Peab ledde till fällande domar i hovrätten för ett år sedan. Peabanställda tjänstemän hade bjudit anställda på Falu kommun på underhållning, mat och alkohol.
Även i det fallet fastställde hovrätten tidigare fällande domar från tingsrätten. Två personer som arbetat på Peab dömdes till 27 000 respektive 32 800 kronor i böter. Fyra kommunanställda tjänstemän dömdes till böter på mellan 3 600 kronor och 40 600 kronor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fällande mutdom för stallbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig