info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fallande docka ska stoppa olyckor

En docka faller tio meter i 50 kilometer i timmen innan den slår i betongen. Övningen görs som ett led i den världsomfattande Skanska Safety Week. - Detta är en tankeställare för alla, säger lagbasen Bo Sundborg, lagbas på Bromma Center, Stockholm.

Personalen på Bromma center samlades under tisdagen för att se vad som händer vid fallolyckor. Fingerade olyckor visade vad som händer vid fall på tio meter, både när man har fallskydd och när man faller fritt.
Lagbasen Bo Sundborg tyckte att det var en bra påminnelse om att vara försiktig.
-En fallolycka ger sådana allvarliga konsekvenser. Det här visar också hur viktigt det är att ha en plan för att rädda någon som fallit och som hänger i fallskyddet.
För det var inte bara konsekvenserna av en fallolycka som visades. Personal från Första Hjälpen Konsulten berättade också om hur viktigt det är att en person räddas snabbt och på rätt sätt. Det är till exempel livsfarligt att bli hängande i ett fallskydd.

Alla övningar skedde på arbetsplatsen Bromma center. En arbetsplats som satsar mycket på säkerhet, berättar produktionschefen Stefan Larsson. Målet är noll olyckor.
– Man ska vara likadan när man går från arbetet som när man gick dit, säger han.
Arbetsplatsen ville varna extra för fallolyckorna, både dem från hög och låg höjd. Fallolyckor är den vanligaste olycksorsaken i byggbranschen och leder ofta till allvarliga skador.
– Jag har varit med om att ta hand om en person som fallit åtta meter. Det vill jag inte vara med om igen. Tack och lov gick det ganska bra den gången. Den som skadades fick ett brott på lårbenshalsen, berättar Stefan Larsson.

Under Skanskas Safety Week 2009 är alla företagets 55 000 anställda på drygt 10 000 byggarbetsplatser och kontor involverade, liksom underentreprenörer, leverantörer, med flera. Det gör den till den största arbetsmiljösatsningen i världen och den hålls för femte året i följd. Syftet är att förbättra arbetsmiljön och hindra olyckor. Sedan 2005 har olycksfrekvensen bland anställda i Skanska minskat med 24 procent.
På Bromma Center fick praktikanten och armeraren Jimmy Svensson fick prova på att hänga fritt i en fallskyddsväst.
-Det gjorde ont i ljumskarna och den här situationen vill jag inte hamna i under arbetet. Jag ska ta det lugnare på höga höjder. Men jag har också lärt mig att det inte går att slappna av på låga höjder heller.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fallande docka ska stoppa olyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig