info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackligt upprop mot övergrepp: "Blev våldtagen av en förbundsanställd"

1 501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen – bland annat från Byggnads – samlas i ett stort upprop där de vittnar om våldtäkter, övergrepp och trakasserier. "Vi kräver ett slut på sexismen och tystnadskulturen", skriver de.

Under hashtaggen #metoo berättar kvinnor om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp på sociala medier. Uppropet har växt under en längre tid. Nu publiceras mängder av vittnesmål i tidningen ETC i fackkvinnornas upprop mot sexuella trakasserier. Den här gången heter hashtaggen #InteFörhandlingsbart.

”Finns på arbetsplatser, i distrikt”

Och det hela sker på bred front. ”Vi är medlemmar, förtroendevalda och anställda i Sveriges fackföreningsrörelse. Vi finns på arbetsplatser, i klubbstyrelser, på avdelningskontor, i distrikt, styrelser, kommittéer, förbundsledningar och på förbundskontor”, skriver kvinnorna, som bland annat har flera representanter från Byggnads.

Många vittnesmål

Vittnesmålen från de fackligt engagerade kvinnorna är många och vittnar om ett utbrett problem. Här är tre av dem:
”Jag blev våldtagen av en förbundsanställd. Jag orkar inte bära de sociala konsekvenserna av att vare sig anmäla eller berätta så nu får han fortsätta att verka som en omtyckt feministisk och socialistisk förkämpe.”
”Jag hade varit förtroendevald i några år, åkte iväg på utbildning på en kursgård. På kvällen kom en äldre man fram till mig tog på mig och försökte tvinga med mig till hans rum för att lära mig om facket.”
”Jag är på facklig kurs. På kvällen när jag gått och lagt mig, knackar det på dörren och jag öppnar. In kommer en naken man och låser in mig i mitt eget rum! Jag får panik.”

Vill få till förändring

Kvinnornas syfte är tydligt. De vill få till en förändring i en rörelse de brinner för:
”Vi vill understryka anledningen till varför vi går ut i detta upprop. Vi gör det av djup kärlek till vår rörelse. Vi älskar fackföreningsrörelsen och vet att det vi tillsammans utgör i den är just precis den kraft som hindrar arbetsgivare från att utnyttja människor hänsynslöst på arbetsmarknaden”, skriver de.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackligt upprop mot övergrepp: "Blev våldtagen av en förbundsanställd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig