info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackligt aktiva svartlistade

Byggföretag i England använde tidigare ett register för att svartlista bland andra fackligt aktiva arbetare. Vittnesmål tyder nu på att information i registret kom från polis eller säkerhetstjänst.

Det är tre år sedan registret, som då funnits i flera decennier, avslöjades. Där fanns uppgifter om omkring 3 200 byggnadsarbetare. De var stämplade som exempelvis för vänsterorienterade eller för besvärliga för att jobba på byggen. När registret avslöjades hittade man också uppgifter om 44 företag som köpt uppgifter därifrån, skriver the Guardian. Skanska Construction uppges vara ett av dem.

Läckta polisuppgifter

I förhandlingar gällande en av de svartlistade personernas skadeståndsanspråk har nu nya uppgifter kommit fram. En utredningsledare från ICO, den brittiska motsvarigheten till svenska Datainspektionen, har vittnat om att en del av uppgifterna i registret måste ha kommit från polisen eller säkerhetstjänsten. Dessa myndigheter ska alltså ha försett storföretagen med uppgifter som använts till att svartlista arbetare som anses besvärliga.
Enligt the Guardian ökar de här uppgifterna hoppet för svartlistade som vill ha ersättning för sina inkomstförluster. Hittills har endast enstaka personer fått pengar.

Ska kräva skadestånd tillsammans

Hundra personer planerar att driva en grupptalan mot 39 företag som använt registret. En av dem är Dave Smith som svartlistades efter att ha jobbat med säkerhetsfrågor.
– Det här handlar om mänskliga rättigheter. Jag har inte gjort något olagligt, jag är medlem i ett fackförbund. Jag har jobbat för att försöka förbättra hälsan och säkerheten på byggarbetsplatser och ändå visar det sig att mina arbetsgivare, staten, säkerhetstjänsten och polisen har konspirerat mot mig, säger han enligt the Guardian.
Eftersom han varit inhyrd och inte anställd förlorade han när han själv krävde skadestånd från ett av företagen.

Rapporter om fackliga möten

Registret innehöll personliga beskrivningar av svartlistade personer, deras familjer och relationer. Där fanns också hemliga observationer från fackliga möten, klipp från vänstertidningar och en handfull upplysningar som alltså tycks ha kommit antingen från polis eller från säkerhetstjänsten.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackligt aktiva svartlistade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig