info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig strid om kollektivavtal

Byggnads kräver att ett tyskt företag ska teckna kollektivavtal på ett bygge i Umeå. Hittills har företaget vägrat.

Det handlar om ett tyskt glasmonteringsföretag som är involverat i byggandet av Kulturhuset i Umeå. Företaget heter Seele och har varit på plats i cirka en månad.
Lars Forsgren, avtalsansvarig i Byggnads Västerbotten, har försökt förmå företaget att teckna ett svenskt kollektivavtal.
-Men det har blivit blankt nej. Företaget hävdar att de har kollektivavtal i hemlandet och att det räcker.
Byggnads kommer nu att kalla till förhandlingar i frågan. I samband med det ska facket också utreda innehållet i det tyska avtalet.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka villkor de tyska arbetarna jobbar under, säger Lars Forsgren.

Prestigeprojekt

Den nya Lavallagstiftningen medför idag begränsningar för facket att kunna teckna kollektivavtal med hjälp av stridsåtgärder. På grund av den rättsligt komplicerade situationen är också Byggnads centralt inkopplat på ärendet.
Byggandet av Kulturhuset är ett prestigeprojekt inför att Umeå blir Europas kulturhuvudstad. Den kommer att täckas av en glasfasad och enligt Lars Forsberg ska ett 20-tal arbetare jobba för Seele på plats.
Beställaren är Väven som består av kommunen och Balticgruppen Byggproduktion AB.

”Hotar oss”

Till Västerbottensnytt har Seeles Tomas Gutmann kommenterat fackets kritik mot att företaget inte vill teckna kollektivavtal:
– Det finns ingen lag på det. Facket hotar oss. Om vi tecknar avtal så vill de bara ha pengar av oss, sa han. Han uppger att de anställda har minst lika bra löner och villkor som svenska arbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig strid om kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig