info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facklig kamp mot lönedumpning

Byggnads går samman med flera andra fackförbund för att kämpa mot lönedumpningen av den utländska arbetskraften. – Vi har gemensamma problem och vill därför jobba tillsammans, säger Thomas Gustavsson, andre ordförande i Byggnads.

Utländsk arbetskraft som dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden är ett välkänt problem inom byggbranschen sedan några år tillbaka.
Arbetskraft, från främst Polen och Baltikum, arbetar oftast i storstäderna och kanske tjänar mellan 40 och 70 kronor i timmen. Uthyrningsföretagen tar i sin tur ut mellan 150 och 170 kronor av sina uppdragsgivare.
– Vi vill att de ska jobba på samma villkor som svenska byggnadsarbetare och gå under våra kollektivavtal, säger Thomas Gustavsson.
Nu vill Byggnads tillsammans med fem andra fackförbund; Elektrikerförbundet, Målareförbundet, Fastighetsanställdas förbund, Transport och serviceanställdas Seko råda bot på den oseriösa konkurrensen.
Tillsammans ska de försöka påverka utskott i riksdagen och lagstiftningsvägen få till en förändring. Fackförbunden ska också påverka arbetsgivarna, exempelvis Sveriges Byggindustrier, och få med dem i kampen mot de låga lönerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facklig kamp mot lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig