info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackgrupp bildas på Bo 01

Byggnads, Elektrikerförbundet och Målareförbundet i Malmö håller på att bilda en Bo 01-grupp på bomässan i Malmö. Gruppen ska fungera på liknande sätt som brogruppen gjorde på Öresundsförbindelsen.

Byggnads tror att tre till fyra ombudsmän från Byggnads och en ombudsman från vardera av de andra fackförbunden kommer att ingå i gruppen.
Bo 01-gruppen ska finnas i en bod på området och kontrollera att arbetet utförs på ett riktigt sätt. De ska hålla reda på löner, underentreprenörer och arbetsmiljö. Till boden kan byggnadsarbetarna också vända sig om de behöver hjälp.
Ett samarbete mellan skattemyndigheten och Byggnads i Malmö har också inletts. Skattemyndigheten ska bland annat kontrollera företagen på bomässan för att se till att det inte förekommer oseriösa företag.
– De hjälper oss att få uppgifter om ett företag har svart arbetskraft. Vi måste måna om att få bättre rykte inom branschen, säger ombudsman Lars Svensson på Byggnads i Malmö.
Diskussioner om skiftarbete har också förekommit, eftersom bomässan är försenad. Byggnads i Malmö säger nej till nattarbete och är kritiskt till tolvtimmarsdagar. Men tvåskift kan diskuteras, beroende på hur det utformas.
– Men vi är inte alls glada för skiftarbete. Det pratas om kortare arbetstid i samhället, inte att arbeta tolv timmar, säger Lars Svensson.
Mellan 500 och 1 000 byggnadsarbetare beräknas få arbete på bomässan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackgrupp bildas på Bo 01

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig