info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket visar kortet för FIFA

I morgon åker Byggnads ordförande Johan Lindholm till i Zürich och FIFA:s kongress. Syftet är att sätta ytterligare press på organisationen genom att dela ut ett rött kort.

I går kom nyheten om att företrädare för fotbollsorganisationen FIFA misstänks för att ha tagit emot hundratals miljoner i mutor. Byggnads har tillsammans med andra fackliga organisationer under flera år anklagat FIFA för att tänka på sig själva i första hand och inte ägna speciellt mycket energi åt alla byggnadsarbetare som bygger arenor inför kommande VM. Det handlar om VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022.
– Jag måste tyvärr säga att jag inte är överraskad av avslöjandet om mutor. Jag har länge framfört kritik mot FIFA när det gäller fotbolls-VM i Qatar. Tusentals byggnadsarbetare har eller kommer att dö i samband med att fotbollsarenorna byggs i Qatar, säger Johan Lindholm.
Fackens press på FIFA har bland annat handlat om att organisationen måste ställa krav på att regeringen i Qatar inför grundläggande mänskliga rättigheter för byggnadsarbetarna – i de flesta fall gästarbetare från andra länder. Facken anser att FIFA struntat helt i deras uppmaning.
– Jag kräver att FIFA nu tar sitt ansvar och sätter press på regeringen i Qatar. Även sponsorer har ett ansvar att trycka på FIFA. På fredag är jag i Zürich och tänker då stå utanför FIFA:s huvudkontor och visa rött kort, säger Johan Lindholm

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket visar kortet för FIFA

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig