info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket vill gå på bolagsstämmor

Byggnads har köpt aktier i Skanska, NCC, Peab, Veidekke och JM. Syftet är att få tillträde till bolagsstämmorna, för att där kunna lyfta till exempel etikfrågor.

Byggnadsarbetaren skrev i slutet av förra året om att Byggnads planerade att köpa aktier i börsnoterade byggbolag, exakt vilka var då oklart. Nu uppger Byggnads andre förbundsordförande Lars Hildingsson att Byggnads sedan dess har köpt hundra aktier i Skanska, NCC, Peab, Veidekke och JM.
– Det är inte för någon placering vi köper det, utan det är för att helt enkelt ha en möjlighet som ägare att gå dit och agera på en bolagsstämma om vi finner att det skulle vara bra.
Men ni har inte utnyttjat det under det här året?
-Nej, vi köpte ju i samband med bolagsstämmorna, så nej vi har inte varit på någon stämma än.
Hur tänker du dig att ni kommer utnyttja detta, kan du se någon särskild form av frågeställning som ni kommer ha möjlighet att lyfta den här vägen?
-Inte någon specifik i dagsläget, men moral- och etikfrågor skulle självklart kunna vara något vi vill lyfta eller ställa en fråga om till bolagsledning. Eller något som hänt.
Har ni saknat möjligheten att gå in på stämman i någon specifik situation tidigare?
-Det har ju varit en del moral och etikfrågor, bland annat tycker vi ju att NCC ibland anlitat mycket bemanningsföretag som kanske inte varit helt seriösa*. Det skulle kunnat varit en sån sak som man kunde ha lyft då. Men det viktiga för oss nu är att ha ytterligare ett verktyg, det kanske dröjer flera år innan vi använder det och det kanske blir redan på bolagsstämmorna till våren.

*Fotnot: Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om diskussionerna gällande bemanningsföretag som anlitats av NCC. 2012 gällde det anställningsvillkoren på Atlanco Rimec och 2013 lönevillkoren på ICDS. Följ länkarna för att läsa om kritiken och om företagens svar. I början av det här året gick NCC ut med att man startar ett eget bemanningsföretag, bland annat för att öka kontrollen över att lagar och avtal följs, Byggnads var skeptiska.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket vill gå på bolagsstämmor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig