info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket stämmer i AD

Byggnads har stämt byggbolaget Tripulado SIA i Arbetsdomstolen (AD) för att tre anställda inte fått lön och semesterersättning.

Tripulado SIA som tidigare hette Renovatis SIA har uppmärksammats tidigare. Det var när några anställda slog larm genom att sätta ut en skylt på vägen utanför en byggarbetsplats i Sollentuna där det stod ”GRANNAR, HJÄLP, SOS!!! HÄR BOR SLAVAR”. När facket kom till platsen uppdagades problem med lönerna och det blev en tvist mellan Byggettan och företaget. Facket krävde lön och semesterersättning på en halv miljon kronor till tre tidigare anställda. Både lokala och centrala förhandlingar strandade och nu har Byggnads alltså gått vidare med fallet till AD. Förutom lönekravet på sammanlagt 492 000 kronor kräver facket även ett allmänt skadestånd på 20 000 kronor vardera till de tre anställda för brott mot semesterlagen.
Byggnads hävdar i sin stämningsansökan till AD att de tre anställda inte är utstationerade då de enbart utfört arbete i Sverige och att de aldrig har arbetat för bolaget i Lettland. Bolaget har enligt facket ingen byggverksamhet i Lettland.

Räknade in traktamentet i lönen

Tripulado SIA:s vd Carl Kjellberg har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att han tycker att facket gör fel när de jämför bolagets bruttolön med svenska bruttolöner, alltså vad den anställde får före skatt.
– För en anställd är det inte bruttolönen som räknas, utan vad jag får ut.
Carl Kjellberg räknar i sin jämförelse in även traktamentet i förtjänsten, vilket inte är det brukligt enligt svenska avtal.
De tre lettiska byggnadsarbetarna arbetade under hösten 2010 och våren 2011 på ett bygge i Sollentuna utanför Stockholm. Enligt killarna fick de ut cirka 10 000 kronor per månad där arbetstiden var 50 timmar i veckan. I den ersättningen ingick även traktamente.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket stämmer i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig