info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket ökar trycket

Byggnads nya varsel omfattar byggnadsarbetare på NCC i LKAB:s gruva i Kiruna. Samtidigt går Elektrikerförbundet in med sympatiåtgärder.

Byggnads varsel mot NCC gäller ett tiotal personer som arbetar för NCC på den nya huvudnivån KUJ1365 i gruvan. Stridsåtgärden omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som NCC utför på arbetsplatsen. Varslet träder i kraft den 22 februari klockan 05:00. Elektrikerförbundets sympativarsel omfattar Svevia-företagen och tre elföretag som är verksamma i LKAB:s gruva i Kiruna. Varslen träder i kraft den 23 februari om inte parterna har kommit överrens.
– Vi har inget alternativ. Vi måste sätta hårdare press. Det är förvånande hur staten, som säger sig värna om likvärdig konkurrens, bedriver lönedumpning, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.
Konflikten mellan de båda parterna handlar om vilket förbund som Svevia ska teckna avtal med. I dagsläget har de avtal med SEKO, trots att många av arbetsmomenten faller under Byggnads avtalsområde. På Svevia säger förhandlingschefen Per Inge Hultman att de inte kan skriva avtal med Byggnads eftersom de har medlemskap i Arbetsgivarverket. Han säger att de enbart kan teckna avtal med organisationer som Arbetsgivarverket har avtal med och det är därför som byggnadsarbetare i dag går på SEKO:s avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket ökar trycket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig