info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket nekades tillträde till bygge

Två ombudsmän från Byggnads vägrades tillträde, när de ville besöka bygget i kvarteret Lustgården, Linköping. - Det visar på en maktfullkomlighet som är otrolig. Jag trodde aldrig det kunde hända på en byggarbetsplats på 2000-talet, säger Lars Berg, ordförande för Byggnads avdelning i Linköping.

Det var två ombudsmän från Byggnads avdelning 35 som kom för att besöka bygget i fredags klockan 15.30. Arbetsplatsen har tidigare blivit uppmärksammad på grund av en lönetvist mellan byggföretaget Peab och byggfacket. Ackordslaget har gått på en stupstockslön, på 109 kronor per timme, sedan den första april, då ackordsförhandlingarna strandade. Peab har därefter valt att permittera sina egna anställda och istället ta in underentreprenörer. 

I  torsdags i förra veckan meddelade Peab att de anställda kunde gå hem. Då lämnade också den ende fackliga förtroendemannen arbetsplatsen. Företaget ville att han skulle stanna på bygget, men han sa upp sitt uppdrag och valde att följa laget. På fredagen kom Byggnads ombudsmän till arbetsplatsen, för att se hur villkoren var för byggnadsarbetarna hos den nya entreprenören, Tre Byggare.
‑ Vi hade inte längre någon facklig förtroendeman på arbetsplatsen. Dessutom hade vi fått tips om att där fanns byggnadsarbetare som inte ens hade ordentliga skyddskor, utan gick i gymnastikskor, säger ombudsmannen Conny Delerud.
Men ombudsmännen fick alltså nej, till att komma in då.
‑ Arbetsledaren sa att vi fick återkomma på måndag klockan nio då det var rast. Det beskedet har vi aldrig fått på en arbetsplats förut. Vi brukar alltid vara välkomna, även under produktionstid, säger Conny Delerud.
­
Han är upprörd över Peabs agerande och ser det som ett avtalsbrott och en kränkning av föreningsrätten. Han misstänker att detta är ett sätt för Peab att pröva att göra en egen tolkning av kollektivavtalet. Att testa om man kan neka facket tillträde till en arbetsplats, under produktionstid. Enligt avdelningsordföranden Lars Berg kommer Byggnads att kräva ett kraftigt skadestånd.
Peabs informationschef Gösta Sjöström säger att orsaken till att facket hindrades från att komma in, är att arbetsplatsen ligger efter i tidsschemat.
– De ville att ombudsmännen skulle komma tillbaka när det inte var arbetstid, utan rast.
Gösta Sjöström säger att han inte vet exakt vad som står i reglerna om när facket har rätt att komma in på arbetsplatser. – Det enda jag lyckats få reda på är att de inte ville bli störda.

I kollektivavtalet mellan Byggnads och byggarbetsgivarna finns reglerat att ombud från facket har rätt att besöka arbetsplatser där man har avtal. Den 27 april ska Byggnads och Peab gå vidare med förhandlingar om lönetvisten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket nekades tillträde till bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig